eerste kraamweken pasgeborene nieuwe papa

7 tips om te genieten van je eerste kraamweken

Spoiler alert. Er staat jou een geweldige, magische, maar ook overweldigende periode te wachten. Of je zit er misschien momenteel midden in? Ik deel met jou 7 tips om jouw eerste kraamweken met meer rust in je lichaam en in je hoofd te ervaren, zodat je er ook ten volle van kan genieten.

1. Leg de lat niet te hoog

Yes, zodra jouw baby geboren is, ben je officieel mama of papa. Ze nemen alleen geen handleiding mee uit die baarmoeder, helaas. Verwacht niet van jezelf dat je meteen weet hoe je alles best aanpakt. Of dat je al elk geluidje herkent en weet welke boodschap jouw baby wil geven. Of dat de borstvoeding meteen vlot en gemakkelijk verloopt zonder uitdagingen of ongemakken.

Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Geef jezelf voldoende tijd en ruimte om te ontdekken. Om te wennen. Wie is jouw baby? Wat heeft jouw kleine pruts nodig? Wat voor ouder wil jij zijn? Hoe zal de borstvoeding evolueren? Hoe zal je het nieuwe gezinsleven combineren met je huishouden, sociaal leven, rol als partner, et cetera? Dit zal in de eerste kraamweken zeker nog niet helder zijn!

eerste kraamweken pasgeborene nieuwe mama

Je mag die eerste weken alvast heel trots zijn op jezelf als je tegen de avond ergens een keer gewassen bent, iedereen gegeten heeft en jullie de dag ‘overleefd’ hebben. Dat huishouden? Dat loopt helaas niet weg.

 Heb je toch graag een soort van handleiding om sneller de noden van je kleintje te herkennen? Om beter te kunnen inschatten wat normaal is of hoe je met bepaalde zaken om kan gaan? Dan kan ik je de online videocursus ‘Happy Baby Wijzer’ van Anja Caers sterk aanraden! Meer info en een kortingscode kan je hier terugvinden.

eerste kraamweken pasgeborene borstvoeding

2. Laat je omringen met hulp

Regel tijdens de zwangerschap al een vroedvrouw (www.vroedvrouwen.be). Zij zal medische opvolging bieden en veel informatie en tips geven. Kraamhulp is ook geen overbodige luxe. Zij bieden zowel hulp in jouw licht huishoudelijke taken als hulp in de zorgen voor jouw kindje. Hoe handig?! Je hoeft je dus zelf minder druk te maken over die was en de poets. Er wordt voor jou gekookt. En zij kunnen nog eens samen met jou het badje doen of zich met eventuele andere kindjes bezig houden. Enkele bekende instanties hiervoor zijn Ferm , Familiehulp en I-mens.

Durf gerust ook hulp van familie en vrienden toe te laten. Een mand propere was gestreken terug krijgen? Of lekkere kraamkost eten, die je zelf niet meer hoeft te koken? Ontvang alle voorstellen van hulp met open armen in die eerste kraamweken (en daarna)!

3. Laat de babyblues over je heenkomen in die eerste kraamweek

Rond de derde à vierde dag na de bevalling ervaart ongeveer 70% van de mama’s babyblues. Je kan als nieuwe mama beginnen huilen om de kleinste dingen, zowel van verdriet als van blijdschap. Je kan je onzeker voelen, prikkelbaar, verdrietig, maar ook blij en verliefd. Al deze gevoelens kunnen zich snel met elkaar afwisselen.

 Je lichaam zit in een hormonale rollercoaster. De vermoeidheid kan beginnen doorwegen. Het besef en verantwoordelijkheidsgevoel beginnen door te dringen. De (borst)voeding loopt misschien nog niet helemaal zoals je zou willen. Er zijn veel factoren die kunnen meespelen in jouw gemoedstoestand.

Weet dat dit normaal is! Je bent géén slechte mama als je niet 100% van de tijd verliefd en gelukkig bent. Laat die tranen maar stromen, laat die emoties maar toe.

4. Neem voldoende rust

Je bent net kersverse ouder geworden! Je hebt een kleine baby in huis. Je ervaart onderbroken nachten. Jouw lichaam heeft rust nodig! Durf de boel de boel te laten en regelmatig in de zetel te vertoeven. Knuffel lekker met je baby en kom zelf tot rust.

Voldoende rust nemen in die eerste kraamweken, zal vooral goed lukken als je je verwachtingen bij stelt en niet op alle vlakken meteen alles tot in de puntjes in orde wil hebben (zie tip 1). Loslaten is daarnaast ook gemakkelijker als je voldoende hulp krijgt (zie tip 2).

Jouw baby heeft weinig aan jou als je zelf oververmoeid bent en iedereen op verschillende vlakken probeert te pleasen. Jouw baby heeft het meeste aan jou als je voldoende uitgerust bent en nog energie overhoudt om liefdevol met hem of haar bezig te zijn.

Leg je dus overdag regelmatig neer. Lukt het niet om te slapen, dan heeft je lichaam tenminste even rust gehad. Misschien is het voor jou handiger om ’s avonds goed op tijd in bed te kruipen? Wanneer je na de voeding van 19u of 20u mee in bed kruipt, heb je al een mooie blok slaap gehad voor de volgende voeding. Je kan ook ’s morgens extra lang in bed blijven liggen, om nog een blok slaap in te halen na de voeding van 6u of 7u bijvoorbeeld.

Eerste kraamweken baby rust

Durf ook jouw kraambezoek te beperken. Dit kan je doen op vlak van frequentie, hoeveelheid en duur. Je kan bijvoorbeeld proberen niet dagelijks bezoek te ontvangen, geen grote groepen te ontvangen in die eerste kraamweken of lange avonden proberen vermijden. Als je daarnaast het bezoek zoveel mogelijk in de namiddag plant, dan kan je ’s morgens rustig opstaan en kan je ’s avonds ook zeer tijdig terug gaan slapen.

Krijg jij net een energieboost van jouw bezoek? Of brengen ze lekker eten mee? Zeker welkom! Voel jij dat je er te moe voor bent, durf dan bezoek te weigeren of uit te stellen. Plan het op jouw manier, zoals het goed voelt voor jou en jouw gezin. Dat is vanaf nu jouw prioriteit.
Ik ben ervan overtuigd dat voldoende (nacht)rust een wereld van verschil maakt in je beleving van die eerste kraamweken.

5. Wees voorbereid

Vaak zeggen ouders “we zullen wel zien, dat loopt wel los”. Om vervolgens achteraf te zeggen “dat heeft niemand ons verteld. Hier waren we niet op voorbereid.” Met een baby in huis, kan je niet verwachten dat je hetzelfde leven zal leiden als voorheen, maar dan mét een baby. Het krijgen van een baby is overweldigend. Het zal sowieso een tijdje zoeken en aanpassen zijn. Wanneer je je tijdens de zwangerschap al laat informeren, dan zal dat prille ouderschap veel minder overweldigend zijn. Je zal met (iets) meer rust en zelfvertrouwen sterker in je schoenen staan.

Dit zijn interessante boeken om te lezen voor en tijdens de kraamperiode:

Als je tijdig jouw vroedvrouw (www.vroedvrouwen.be) regelt, dan kan deze je ook tijdens de zwangerschap al veel informatie geven om je voor te bereiden op alles wat je te wachten staat.

Wil jij van jouw borstvoedingsavontuur een succes maken? Dan is mijn online videocursus “Borstvoeding op jouw manier”  ook een grote aanrader! Het voordeel? Je kan deze doorlopen tijdens jouw zwangerschap ter voorbereiding op je borstvoeding. Maar je kan ook op het moment zelf naar het filmpje gaan dat op dat moment van toepassing is! Wil jij bijvoorbeeld een specifieke borstvoedingshouding eens oefenen? Met het filmpje erlangs, weet jij precies waar je op kan letten!

6. Zet door

In de loop van de eerste dagen, denken de meeste ouders wel eens “waar ben ik hemelsnaam aan begonnen?!” Zeker als je borstvoeding geeft, zou het kunnen dat je na enkele dagen begint te twijfelen. Als je midden in eventuele pijn, vermoeidheid of een nog startende melkproductie zit, dan kan de situatie even uitzichtloos lijken. Echter elke dag is een stapje vooruit. Oefening baart kunst. Na één week en zeker na twee weken, zal je beseffen “wow, we hebben al zoveel bereikt op die korte tijd!” Geef jezelf die tijd, hou vol en probeer niet te snel op te geven. Je zal zo trots zijn op jezelf.

7. Goed teamwork met je partner

Als mama heb je vaak de neiging om alles zelf te doen. Als papa heb je vaak de neiging om alles aan de mama over te laten. Wissel elkaar voldoende af in de zorgen voor jullie kleintje. Zo kunnen jullie beide fijn in verbinding treden met je baby en kan jullie vertrouwen in elkaar en in jezelf als ouder alleen maar groeien.

Geef elkaar bijvoorbeeld de ruimte om te sukkelen met die moeilijke babykleertjes en die kleine pampertjes. Geef elkaar de kans om te oefenen en te ontdekken.

Durf ook onderling te bespreken wie waar op welk moment nood aan heeft. Is je baby ’s nachts bijvoorbeeld onrustig? Wie heeft op dat moment het meeste geduld en energie om ermee om te gaan? Wissel elkaar af in het troosten, knuffelen, rondwandelen. Het heeft geen zin om beide wakker te blijven.

Geef elkaar bovendien veel complimentjes. Benoem wat je leuk vindt of waar je van geniet. Bijvoorbeeld: ‘dankjewel voor het eten, het is lekker.’ Of ‘heerlijk om jullie zo samen te zien knuffelen, ik geniet ervan om te zien hoe rustig ons kleintje wordt bij jou.’ Voorzie daarnaast voldoende intieme momenten onder jullie twee. Dit geldt niet enkel in de eerste kraamweken, maar blijft een aandachtspunt in het ouderschap. Even knuffelen, elkaar eens vast pakken, een hand op een schouder… Het wordt snel vergeten in de drukte, maar doet zo deugd tussendoor! Het zijn de kleine dingen die een goede boost zijn voor je relatie.

Dus samengevat

  1. Leg de lat niet te hoog. Geef jezelf voldoende tijd en ruimte om jouw baby en jezelf als ouder te ontdekken.

  2. Laat je omringen met hulp. Professionele hulp van een vroedvrouw is een absolute must. Ook kraamhulp en helpende handen van familie en vrienden zijn geen overbodige luxe.

  3. Laat de babyblues over je heenkomen in die eerste kraamweek. Je bent géén slechte mama als je niet 100% van de tijd verliefd en gelukkig bent.

  4. Neem voldoende rust. Haal slaap in op andere momenten en probeer kraambezoek te beperken.

  5. Wees voorbereid. Lees boeken, laat je informeren door professionals en volg mijn online videocursus ‘Borstvoeding op jouw manier’ .

  6. Zet door. Geef jezelf en je kleintje de tijd om te oefenen en vooruit te gaan. Je zal zo trots zijn op jezelf!

  7. Goed teamwork met je partner. Wissel elkaar af in de zorgen voor je kleintje en blijf goed communiceren met elkaar.

Hopelijk helpen deze tips om met voldoende rust in je lichaam én in je hoofd je eerste kraamweken te overleven. Het is cliché, maar waar; dit wordt zowel de mooiste als de zwaarste periode in je leven. Geniet ervan 😉

Aan welke tip(s) had jij het meeste? Of denk je het meeste te zullen hebben? Deel ze verder met jouw vriendinnen op je social media. Als je mij tagged, weet ik ook dat ik weer iemand heb kunnen verder helpen. Fijn!

Geef een reactie

Misschien ook interessant voor jou

Ouderschap op jouw manier

Ben jij in verwachting of ouder van één of meer jonge kindjes? Dan kan jij sowieso wat extra steun, tips en inspiratie gebruiken. Meld je hier aan voor mijn mailinglijst. Zo blijf jij op de hoogte van nieuwe blogs, ervaringsverhalen, tips én de lancering van mijn eerste online videocursus!