werkende mama, rust, vrijheid

Hoe ik als werkende mama meer innerlijke rust en vrijheid ervaar

Sinds ik kinderen heb, heb ik een rustiger leven. Of voel ik vooral meer innerlijke rust. Ik denk een combinatie van beide. En dat als werkende mama. Dat hoor je niet vaak, denk ik eh? Ik deel graag mijn geheim met jou.

 

Work hard, play hard?

Ik ben altijd een strever geweest, en een perfectionist. Hard studeren, hard werken. Het gezegde “work hard, play hard” ging niet op voor mij, want voor die “play”, daar was geen tijd, noch geen energie meer over.
Ik combineerde verschillende jobs en werkte tot in de late uren door, ook in het weekend. Vanuit een passie wel, dat altijd. Maar het woog zwaar op mijn lichaam. En daar wou ik dan nog eens kinderen bij.

Vlak voor deze kinderwens in vervulling ging, begin 2020 kreeg ik een burn-out. Het was teveel geweest. De boog had te lang, te hard gespannen gestaan. Ik moest even stilstaan alvorens ik vooruit kon gaan. Wat waren mijn prioriteiten in het leven? Hoe kon ik meer rust inbouwen? Hoe kon ik meer vrijheid ervaren en echt genieten van het leven? Ik volgde loopbaanbegeleiding en ging in therapie bij een psycholoog. Langzaamaan werd duidelijk welke waarden voor mij belangrijk waren in mijn leven. Liefdevol samen zijn, tijd voor elkaar, vrijheid en vooral innerlijke rust. Ik zette de eerste stappen richting dit ‘waardevoller’ leven.

Als mama meer prioriteiten stellen

Ik wist altijd al dat ik mama wou worden. Een wens die werd opgeschoven omwille van ’te weinig tijd’, ’te weinig stabiliteit’. Maar we besloten ervoor te gaan. “Foert!” dachten we. We hebben lang genoeg gewacht, gewikt en gewogen. Nu volgen we ons hart en we zien wel waar het toe leidt.

Ons hart volgen was de beste beslissing ooit! Eind 2020 werd ik voor het eerst mama. Dankzij ons eerste kindje ging ik veel bewustere keuzes maken. Met de waarden die ik belangrijk vond, werden er prioriteiten gesteld en moeilijke keuzes gemaakt. Voorjaar 2021 werd ik zelfstandige in hoofdberoep en stopte met jobs te combineren. Financieel absoluut niet aantrekkelijk als geconventioneerde vroedvrouw, maar het was het me zo waard! Ik kreeg veel meer rust en ruimte in mijn hoofd én lichaam. Als werkende mama, had ik zelfs meer tijd en energie voor sociale contacten dan voorheen. En vooral; als werkende mama had ik evenzeer tijd en energie om te genieten van ons kindje.

baby werkende mama rust vrijheid

Mentale gezondheid als mama van twee

Begin 2022 probeerden we een tweede kindje te krijgen. Ik volgde destijds ook de online cursus van Lien Sevens, psycholoog, perinataal counselor en mama van 3 kindjes. Deze cursus bevat informatie over de psychologie rond het mama worden. Informatie die – in mijn ogen – elke zwangere zou moeten krijgen, zodat het ouderschap toch iets minder overweldigend is. Het fijnste vond ik de praktische oefeningen. Ik stond nog meer stil bij mijn waarden (liefdevol samen zijn, tijd voor elkaar, vrijheid en innerlijke rust) en mijn valkuilen om nog meer te groeien als persoon, als mama. Om sterker in mijn schoenen te staan.

Financiële vrijheid als zelfstandig werkende mama?

Ik voelde rond diezelfde tijd ook wel: die passie volgen, dat is heel mooi. Die rust en ruimte, is heerlijk. Echter moeten we toch ook nog zien rond te komen. We zien graag meer dan enkel brood op tafel komen 😉 Zeker met een extra mondje te voeden binnenkort.

In maart 2022 besloot ik de online cursus van Nies Cools te volgen: “The Fearless Freedom Fighters” voor vrijheidstrijders, foertzeggers en goestingdoeners. Ja, dat klonk wel iets voor mij!

Online cursus voor meer vrijheid

Ik begon eraan vanuit het idee “hoe kan ik mijn vrijheid behouden en zelfs uitbreiden, maar toch meer gaan verdienen?” Ik was dus vooral hongerig naar praktische tips. Daar moest ik 2 modules op wachten. De eerste module gaat namelijk eerst over ‘vrij denken’. Ik geloof persoonlijk dat dit eigenlijk nog de meest waardevolle module is. Stilstaan bij je eigen mindset. Stilstaan bij: wat betekent ‘vrij zijn’ voor mij? Dat is meteen ook het mooie van deze cursus en waarom elke ondernemer er iets aan heeft; je gaat bij jezelf kijken. Pas in de volgende modules ‘vrij voelen’ en ‘vrij zijn’ ga je dieper in op praktische handvaten.
En Nies Cools? Die helpt je durven. Durven anders denken. En vervolgens durven anders doen.

Innerlijke rust en vrijheid als werkende mama

Inmiddels zijn we 2023, 3 jaar na mijn burn-out en 2 kindjes rijker. Wat ben ik blij met de groei die ik maakte, dankzij de begeleiding die ik kreeg. De inzichten via mijn persoonlijke psycholoog, Lien Sevens en Nies Cools blijven mijn leven veranderen dankzij veel kleine en grotere zaadjes.

Hoe ik meer innerlijke rust en vrijheid ervaar, ondanks – of juist dankzij – dat ik kinderen heb? Ik sta bewuster stil bij mijn prioriteiten. In mijn praktijk als vroedvrouw heb ik keuzes durven maken. En blijf ik – ook nu met een tweede kleintje erbij – bewust stilstaan en keuzes maken. Zo koos ik er bijvoorbeeld voor mijn uitkering als zelfstandige slechts parttime op te nemen. Zo werd het bedrag gehalveerd, maar de duur van mijn bevallingsverlof wel verdubbeld. Daarnaast besloot ik – in overleg met mijn collega’s – om voorlopig geen avondconsultaties te doen in de praktijk. Op die manier kan ik er ’s avonds zijn voor beide kleintjes en onze jongste aan de borst in slaap voeden. Niet omdat het nodig is. Omdat het juist voelt voor ons.

werkende mama rust vrijheid gezin twee kinderen

Minder werken en meer verdienen

Ik hoor je ook wel denken “die gaat alleen maar minder en minder werken”. Haha, oeps. Ja, guilty. Deels. Dat minder werken en meer vrij zijn, voelt best verslavend.

De cursus van The Fearless Freedom Fighters gaf me echter het duwtje in de rug om ook iets nieuws te ondernemen. Een andere droom te realiseren, namelijk het ontwikkelen van de online cursus “Borstvoeding op jouw manier. Hier ben ik nog volop mee bezig. Dus het effect op mijn financiële vrijheid, daar kan ik nog geen garanties over maken. En hier kruipt uiteraard ook bakken met tijd in. Maar wel wanneer het mij past, zodat ik er voor de kinderen kan zijn, wanneer ze me nodig hebben. En het allermooiste; ik ben ervan overtuigd dat mijn borstvoedingscursus zoveel mama’s zoveel meerwaarde gaat bieden! Zalig toch, die combinatie van passie, vrijheid en anderen helpen!

Rust en vrijheid dankzij durven stilstaan en prioriteiten stellen

Dus ja, mijn geheim om als werkende mama met een eigen onderneming te genieten van meer innerlijke rust en vrijheid, ondanks – of juist dankzij – de kinderen? Zij helpen me stilstaan, prioriteiten stellen en keuzes maken. Zonder alle begeleiding die ik heb mogen ontvangen, zou ik hier véél langer over gedaan hebben. Daar ben ik dan ook zeer dankbaar voor.

Durf hulp te vragen en je te laten begeleiden

Struggle jij soms ook? Durf zeker hulp in te schakelen. Via GGZ Limburg kan je eerstelijnspsychologen terugvinden, die via het riziv grotendeels vergoed worden. Via VDAB Loopbaanbegeleiding vind je meer informatie terug over loopbaanbegeleiding.

De cursus van Lien Sevens is maar 1 à 2 keer per jaar te volgen. Via deze link kan je je wel alvast informeren en op de wachtlijst zetten.

Gratis Masterclass

Nies Cools opent binnenkort opnieuw de deuren naar haar waardevolle cursus voor ondernemers. Ze geeft echter eerst nog een gratis Masterclass “Break free! In 7 stappen naar meer tijd, vrijheid én geld in je bedrijf.” Donderdag 23 maart deelt ze 7 haalbare stappen met jou. Het ideale moment om eerst de sfeer op te snuiven van haar prikkelende manier van spreken, die zoveel energie en motivatie geeft. Als je er bovendien niet live bij kan zijn, kan je gewoon de replay bekijken. Inschrijven kan langs hier.

"Borstvoeding op jouw manier"

Ben je ook nieuwsgierig naar mijn eigen online cursus “Borstvoeding op jouw manier”? Hier kan je je alvast inschrijven op de wachtlijst. Je bent dan nog nergens toe gebonden, maar wordt wel op de hoogte gehouden wanneer hij klaar is! No promises voor een lanceringsdatum. Een druk die ik me bewust niet opleg. Rust en vrijheid enzo 😉

 

Durf jij te kiezen voor meer rust en vrijheid in jouw leven?

Stuur me gerust een bericht via Instagram, Facebook of een mailtje. Ik ben benieuwd wat deze blog triggert bij jou. Want zijn we hier als ouders niet allemaal zoekende naar?

borstvoeding vrijheid werkende mama

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Michelle Nysten

  Dank voor het delen van je verhaal Raisa!
  Goed dat je deze keuzes durft te maken!!
  Succes met alles!!

  1. Raisa Hillen

   Dankjewel Michelle ! Graag gedaan ❤️
   Merci voor je lieve woorden ❤️

Geef een reactie

Misschien ook interessant voor jou

Ouderschap op jouw manier

Ben jij in verwachting of ouder van één of meer jonge kindjes? Dan kan jij sowieso wat extra steun, tips en inspiratie gebruiken. Meld je hier aan voor mijn mailinglijst. Zo blijf jij op de hoogte van nieuwe blogs, ervaringsverhalen, tips én de lancering van mijn eerste online videocursus!