baby huilbaby kraamperiode huilkaart

Gebruik een huilkaart om het ritme van je huilbaby in kaart te brengen

Een baby huilt, dat is normaal. Heb jij echter het gevoel dat jouw baby meer huilt of ongemak ervaart dan wat voor jouw gevoel normaal is? Heb jij het gevoel dat er meer zit achter het huilgedrag van je baby? Ik geloof jou. Jouw moederinstinct is juist. Mijn huilkaart kan helpen in jouw zoektocht.

Ga met je huilbaby naar een zorgverlener

Elke baby huilt wel eens. Je weet waarschijnlijk al dat het normaal is dat je baby krampjes heeft of af en toe een gulpje melk teruggeeft. Echter, je bent op deze pagina terecht gekomen, dus ik vermoed dat jij het gevoel hebt dat jouw baby ergens last van heeft. Dat jouw baby meer huilt of ongemakkelijk lijkt dan wat voor jouw gevoel normaal is. Als dit jouw gevoel is, dan heb je het hoogstwaarschijnlijk bij het rechte eind. Nu nog uitvissen waar jouw baby dan juist last van heeft.

Sowieso bespreek je jouw zorgen best met een hulpverlener. Alleen ziet deze jouw baby slechts in een momentopname. Om zo objectief mogelijk te gaan kijken naar het gedrag en het ritme van jouw baby, is het handig om mijn huilkaart te gebruiken.

huilkaart ritmekaart huilbaby

Houd een huilkaart bij

Met een huilkaart oftwel een ritmekaart, kan jij op papier noteren wanneer jouw baby eet, slaapt, huilt, urine of stoelgang produceert. Ook andere ongemakken kan je erbij noteren.

Best houd je het ritme en huilgedrag van je baby ongeveer 3 dagen bij. Deze huilkaart kan je vervolgens meenemen naar je zorgverlener. Deze objectieve kijk op het functioneren van je baby kan helpen om linken te leggen en de oorzaak te achterhalen.

Is er bijvoorbeeld een verband tussen het voedingsschema en de huilbuien? Of zien we bijvoorbeeld dat je baby nogal lange periodes wakker is? In 1 oogopslag kan er mogelijks al veel duidelijk worden.

Huilkaart By Raisa

huilkaart ritmekaart huilbaby

Ons eerste kindje huilde ook. Dit nam subtiel, maar gradueel toe doorheen de weken. Rond 8 à 9 weken huilde hij zoveel, dat ik een huilkaart probeerde bijhouden voor onze afspraak bij de kinderarts.

Op de meeste huilkaarten kan je per 30 minuten het gedrag van je baby aanduiden. Alsof je baby per 30 minuten eet, slaapt, huilt of rustig wakker is…

Zelf vond ik dit destijds niet zo handig, dus inmiddels ontwikkelde ik mijn eigen huilkaart. Op de huilkaart By Raisa kan je per 10 minuten jouw observaties noteren. Ouders bij mij in de praktijk vinden hem alvast handig. Hopelijk jij ook?

Veel goede moed!

Ik wens je alvast veel succes en goede moed in de zoektocht naar het huilgedrag van jouw baby. Jullie geraken er echt wel! Blijf jouw instinct maar volgen.

Geef een reactie

Misschien ook interessant voor jou

Ouderschap op jouw manier

Ben jij in verwachting of ouder van één of meer jonge kindjes? Dan kan jij sowieso wat extra steun, tips en inspiratie gebruiken. Meld je hier aan voor mijn mailinglijst. Zo blijf jij op de hoogte van nieuwe blogs, ervaringsverhalen, tips én de lancering van mijn eerste online videocursus!